Een geschikte huttentocht in Oostenrijk kiezen: hoe doe je dat? 7 tips op een rij

Als je een huttentocht in Oostenrijk wilt lopen, hoe vind je dan een geschikte route?
Waar begin je?
En waar moet je op letten? 

Zo kies je een geschikte huttentocht in Oostenrijk

Als wij in 2013 voor de eerste keer een huttentocht in Oostenrijk gaan lopen, komen we erachter dat het nog niet zo gemakkelijk is om een passende route te vinden. Inmiddels weten we waar we op moeten letten en zien we mensen best een overmoedige keuzes maken. Maar wandelen in de bergen is anders dan wandelen in Nederland of Vlaanderen. Daarom zetten we 7 tips op papier waar je op moet letten als je een huttentocht in Oostenrijk wil lopen.

 

Tip 1. Bepaal hou jouw ideale huttentocht eruit ziet

Allereerst moet je je afvragen: hoe zie ik de huttentocht ideaal gezien voor me? Gaat het om de vele wandelkilometers en de uitdagende Bergsteig-passages die je trotseert met touwen? Of wil je een paar ontspannen dagen de bergen in, ontspannend wandelen waarbij je conditioneel best uitgedaagd mag worden, maar zonder hele spannende passages, tot jezelf komen en samen mooie herinneringen maken? Dat is allereerst een belangrijke keuze. Wat wil je?

Tip 2. Schat in hoeveel uur je netto op een dag wilt lopen

Hoeveel uur wil je per dag wandelen in de bergen met je rugzak? Wil je elke dag 10 uur bikkelen met af en toe een stop? Of kies je meer voor een gemütliche variant waarbij je voor de total package gaat: wandelen, genieten, samen bijpraten, waarbij je in de loop van de middag aankomst bij de hut een lekker even een boekje leest of een spelletje speelt bij de berghut? Waarbij je ook bij de gemütliche variant rekening moet houden met conditioneel uitdagende stukken de hoogte in wandelen, zonder dat het spannend hoeft te zijn.

Vanuit Huttentocht Oostenrijk bieden we in de basis gemütliche huttentochtroutes aan waarbij je gemiddeld 4-5 uur netto (= pauzes en het meetillen van je rugzak niet meegerekend) aan het wandelen bent, omdat wij vinden dat het halen van de volgende hut geen stress moet opleveren, maar dat het een fijne gedachte is dat je ontspannen en met lichamelijke inspanning de bergen beleeft.


We krijgen regelmatig de vraag hoeveel kilometer een huttentocht is. We communiceren echter liever het aantal uur wat ervoor staat. Wandelen in de bergen is namelijk niet te vergelijk met wandelen op vlak terrein. Als je bijvoorbeeld 10 kilometer op vlak terrein wandelt, ben je gemiddeld zo’n 2 uur onderweg. Maar met 10 kilometer wandelen in de bergen kun je zo 4 uur onderweg zijn. Waarom? Omdat je tijdens het wandelen vaak stijgt en daalt. Beide gaan een stuk langzamer dan ‘horizontaal’ wandelen. 

Tip 3. Bedenk hoeveel dagen de huttentocht mag zijn

Hoeveel dagen wil je in de bergen verblijven tijdens jouw huttentocht in Oostenrijk? Er zijn huttentochtroutes van een week en je kunt een paar dagen in de bergen verblijven. Houd er rekening mee dat het niet altijd mooi weer is in de bergen. Er kunnen zeker ook dagen zijn dat het koud en nat is. 

De huttentochten die wij zelf maken en waarvan we de routes aanbieden, zijn vaak 3-4 dagen. Als wij een huttentocht lopen, proberen we dat op mooie dagen te plannen omdat wij niet heel lang vooruit hoeven te plannen. Maar als je niet heel flexibel ben met het inplannend van je vakantiedagen en een paar maanden vooruit de berghutten moet boeken, weet je niet wat voor weer het wordt. 


Tip 4. Wees eerlijk over je ervaring en conditie

Huttentochten variëren in moeilijkheidsgraad en lengte, dus het is belangrijk om te kiezen voor een tocht die past bij je ervaring en conditie. Heb je nog nooit een huttentocht gelopen of misschien zelfs nog nooit in de bergen gewandeld? Overschat jezelf niet. Weet dat iedere huttentocht mooi en bijzondere is. 

 Let daarbij ook op het aantal hoogtemeters. Wat zijn hoogtemeters? Dat zijn de meters die je stijgt. Als je bijvoorbeeld je huttentocht begint in het dal op 1000 hoogtemeter en je overnacht in een berghut die op 1800 meter ligt, dan loop je die dag 800 hoogtemeters. [ervan uitgaande dat je geen andere beklimmingen tegenkomt]. Hoe zwaar een wandeling is en hoe lang je erover doet, is niet met alleen het aantal hoogtemeters te bepalen. Het aantal kilometer speelt ook mee. Om het gemakkelijker te maken, wordt er in Oostenrijk gecommuniceerd in de duur van een wandeling in plaats van het aantal kilometer, juist omdat de hoogtemeters zo'n belangrijke rol spelen. 

Tip 5. Heb je hoogtevrees of niet?

Jouw hoogtevreesgevoeligheid bepaalt absoluut of je een bepaalde huttentocht wel of niet kunt lopen in Oostenrijk. Op diverse tochten die wij hebben gelopen, komen hoogtevreesgevoelige passages voor. Dus heb je hoogtevrees? Kies dan voor een huttentocht waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over passages waarvoor je geen hoogtevrees moet hebben. ‘Schwindelfrei’ noemen ze dat trouwens in Oostenrijk: hoogtevreesvrij. 

Bij de beschrijving van de ebooks op onze website vermelden we of de huttentochtroute hoogtevreesvrij is, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.


Tip 6. Bepaal of je een begeleide huttentocht wilt lopen of zelfstandig

Je kunt huttentochten op verschillende manieren lopen: 

  • alleen
  • zelfstandig met vrienden, familie of andere bekenden
  • jij met privégids 
  • Met een groep mensen die je niet kent, onder begeleiding van een gids

 Je kunt zelf kiezen wat jouw voorkeur heeft. 

 Als je het niet zo fijn vindt om met een groep onbekende mensen de huttentocht te lopen en waarde hecht aan het lopen van je eigen tempo, dan kun je een van de ebooks  met huttentochtroutes die we aanbieden als reisgids dienen. Zie het ebooks als een Lonely Planet die je op zak meeneemt als je op reis gaat. Alles wat je moet weten staat erin. 

Tip 7. Kies waar in Oostenrijk je een huttentocht wilt lopen

Waar je de huttentocht in Oostenrijk wil lopen, is ook een belangrijke vraag. Heb je een voorkeur voor bijvoorbeeld Tirol, Ost-Tirol, Salzburgerland of Karinthië? Welke landschappen spreken je aan? Een wat meer lieflijk berglandschap of wat ruiger? Waar in Oostenrijk je je huttentocht wilt lopen hangt er mogelijk ook vanaf of je jouw huttentocht met een ander verblijf combineert. 

Belangrijk is wel om het antwoord op deze vraag niet leidend te laten zijn in je keuze voor een huttentocht. Jouw ervaring met wandelen en hoeveel uur je per dag wilt wandelen, zijn veel belangrijker. 


Goed om te weten

Het is goed om je te realiseren dat het niet altijd mogelijk is om precies de huttentocht te maken zoals je de exact zou willen. Bij het kiezen van een huttentocht heb je te maken met bestaande paden en hutten die bij elkaar een tocht kunnen vormen. 


We hopen dat deze tips waardevol voor je zijn.
Heb je nog vragen of tips voor een ander blogitem over het maken van een huttentocht? Laat het ons weten!

Zonnige groet,
Hans & Nel