huttentocht-oostenrijk-img_0006

Ik heb een vraag

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Grote kans dat het antwoord op jouw vraag er ook bij staat!


Goed om te weten:

  • Aan de hand van de info in de ebooks boek je zelf de hutten.

  • Wij zijn niet op de hoogte van de actuele beschikbaarheid van de hutten.

  • Heeft een van de hutten onverhoopt geen plek, dan vind je in de bijlage van het ebook de mogelijke alternatieven om de route op een andere manier te lopen.

Huttentocht kiezen

'De huttentochten zien er allemaal heel leuk uit. Hoe kan ik het beste een huttentocht kiezen?' - Mirjam

We snappen dat het best lastig kiezen is! Daarom hebben we een blog geschreven die je helpt om de juiste huttentocht te kiezen: 'Een geschikte huttentocht in Oostenrijk kiezen: hoe doe je dat? 7 tips op een rij'

'Wat is de meest geschikte periode om een huttentocht te lopen?' - René

Het is sowieso goed om te weten dat huttentocht in Oostenrijk maar in een beperkte periode in het jaar gelopen kunnen worden: van juni tot en met september. En sommige huttentochten kun je pas vanaf juli lopen. Dit ivm de sneeuw die in juni hoger in de bergen vaak nog ligt.

En het is goed om te weten dat de hutten in de zomervakantie drukbezet zijn (in ieder geval van half juli t/m half augustus). Dus boek ideaal gezien je kuttentocht vanaf het tweede deel van augustus. Vanaf half september kun je vaak al genieten van schitterende herfstkleuren.

Reserveren / boeken

'Moeten we de hutten zelf reserveren of doen jullie dat voor ons?' - John

Reserveren doe je rechtstreeks bij de betreffende hutten; daar zitten wij niet tussen. We hebben een handige reserveringsinstructie opgenomen in de ebooks. Wij hebben de route voor jullie uitgestippeld en weergegeven in het ebook. Verder regeen jullie de trip helemaal zelf.

'Vanaf welk moment zijn de hutten te reserveren? Of kun je er gewoon terecht?' - Pascal

Vooraf reserveren is een must. Bij sommige hutten kun je al vroeg reserveren en bij anderen pas laat vanaf 1 maart. Dit verschilt per hut en ook per jaar.

Ons advies is om te reserveren zodra je weet dat jullie gaan en dan hoor je vanzelf of de hutten de reserveringen al aannemen of nog niet. Bekijk daarbij ook in het ebook de reserveringsinformatie over de betreffende hut. Het prettigst is eigenlijk om te kunnen reserveren als je een beetje zicht hebt op het weer. De kans dat een hut dan vol is, is aanwezig. Dus: reserveer van tevoren. En het kan inderdaad zijn dat het weer niet top is.

'Wat kunnen we doen als bij reservering blijkt dat één van de hutten geen plek meer heeft?' - Anita

Dat is inderdaad een lastige situatie. De ene hut op een route heeft soms meer slaapplaatsen dan de andere hut. Er zijn verschillende mogelijkheden. Heb je ruimte om een andere datum voor de tocht te kiezen? Misschien is er dan wel plek. Je kunt ook kijken of er plek is in de alternatieve hutten die we per tocht hebben opgenomen. Misschien kun je de tocht andersom lopen? Of je kunt ook de tocht een nachtje langer maken. Succes met puzzelen...

'Wij willen graag een huttentocht boeken, maar wij vragen ons af of het überhaupt nog kan lukken om de hutten te reserveren. Het is nu mei en we willen in juli of augustus gaan. Is dit nog een realistisch plan?' - Brigitte

Dit is lastig in te schatten. Wij hebben zelf geen zicht op het aantal boekingen en beschikbare plekken. Je kunt het beste het ebook van je keuze aanschaffen en navragen of er plek is. Mocht het dit jaar niet lukken, dan hebben jullie volgend jaar wat in het verschiet. ;-)

Duur

'Ik lees dat je de huttentochten maximaal 3-4 wandeluren per dag bevatten. Is dat niet heel kort? Gaan we ons dan niet vervelen?' - Edith

We snappen je vraag. We zullen 'm zo goed mogelijk proberen toe te lichten.

De aangegeven tijdens zijn netto tijden, dus zonder bepakking, zonder fotomomenten en zonder pauzes. Met een flinke rugzak lopen kan best pittig zijn. En uitgangspunt bij onze tochten is: gemütlichkeit. De huttentocht is meer dan kilometers wandelen, maar ook genieten van de bergen, van elkaar, van een goed boek of een spelletje. n de ebooks geven we bij elke hut nog suggesties voor een extra wandeling vanuit de hut.

En wij maken de tochten zelf vaak met mooi weer. Maar mocht het weer minder goed zijn, dan hebben jullie door de 'beperkte' looptijd altijd wel ergens op de dag de mogelijkheid om de route naar de volgende hut te lopen.

'We willen graag een tocht van 4 nachten maken, maar die bieden jullie niet aan. Wat kunnen we het beste doen?' - Nancy

Uitbreiden kan bij diverse huttentochten; als dat kan, beschrijven we dat in het ebook. We hebben per ebook een basistocht uitgezet.

'Kunnen we ook 1 nacht in een berghut overnachten?' - Marco

Dat kan zeker. Dan kun je 1 van de ebook beschreven berghutten kiezen om te overnachten.

Eten & drinken

'Kun je in de hutten een lunchpakketje maken tijdens het ontbijt? Of hebben jullie vanaf beneden genoeg brood meegenomen?' - Esther

In diverse hutten kun je lunchpakketjes maken tegen betaling. Bij welke hutten dat kan, beschrijven we in de afzonderlijke ebooks. Verder nemen we zelf altijd wel wat mee om te kunnen lunchen. De notecake doet het bij ons heel goed. Verder tref je in de ebooks een paklijst aan met lekkere, gezonde knabbels voor onderweg.

'Kun je tijdens de huttentocht onderweg ook ergens lunchen?' - Hester

Bij de meeste tochten kun je onderweg bij (alm)hutten lunchen. Waar en op welke dag, beschrijven we in de ebooks.

'Is het mogelijk om glutenvrij en lactosevrij te eten in de hutten?' - Wendela

Ja, dat is een goeie vraag. Zelf hebben wij glutenvrije én lactosevrije gezinsleden. De hutten hebben geen speciale glutenvrije producten op voorraad, zoals glutenvrije spagetti of glutenvrij brood. Bij het ontbijt is er meestal de mogelijkheid om te kiezen tussen brood en yoghurt en is er vaak jam of honing beschikbaar. Geef je dieetwensen in ieder geval door bij je reservering en neem voor de zekerheid altijd zelf iets extra's mee.

'Kun je in de beekjes die je onderweg tegenkomt goed je waterfles vullen? Zo niet, hoeveel water nemen jullie mee?' - Esther

Ja, in harder stromende beekjes kun je je water heel goed bijvullen. Als je tijdens een tocht geen bijvulmogelijkheden hebt, vermelden we het erbij. Vul in ieder geval in elke overnachtingshut bij vertrek je water weer even goed bij. Ideaal gezien heb je een in ieder geval een liter per persoon bij je; bij warm weer meer.

Wat mee te nemen?

'Wat moet je allemaal meenemen op een huttentocht?' - Karin

We hebben in de ebooks een uitgebreide paklijst / checklist opgenomen op 1 A4-tje zodat je niets hoeft te vergeten. In een van onze blogs lees je de 5 belangrijkste dingen die je mee moet nemen: https://huttentochtoostenrijk.com/wat-moet-je-meenemen-als-je-een-huttentocht-gaat-maken

Kosten, betaling en annulering

'Kun je in de hutten ook pinnen?' - Agnes

Je kunt in de hutten helaas niet pinnen. Dus neem voldoende cash geld mee!

'Kun je de huttentocht gemakkelijk annuleren als het slecht weer is?' - Patricia

De annuleringsvoorwaarden kun je op de website van de bestreffende berghutten vinden. De gegevens van de hutten van jouw gekozen huttentocht vind je in het ebook.

Huttentocht met hond maken

'We willen een huttentocht met onze hond maken. Welke huttentocht is geschikt om met onze hond te lopen?' - Ben

In het assortiment dat wij op dit moment aanbieden, kun je de Raurisertaltocht met een hond lopen. Stem dit vooraf wel af met de hutten.

Vervoer & parkeren

'Kunnen we de auto met onze vakantiebagage ergens veilig parkeren?' - Joost

Onze ervaring is dat je je auto prima kunt achterlaten op de parkeerplaats aan het begin/einde van de tocht. Leg wel even een kleed over je vakantiespullen. Heb je fietsen of aanhangers? Check dan even of je deze eventueel zolang op een nabijgelegen camping kunt achterlaten. Tips voor campings vind je in de ebooks.

'We hebben geen auto en reizen met het openbaar vervoer. Kunnen we met de bus of trein bij de start van de huttentocht komen?' - Diane

Zeker! Bij iedere tocht hebben we in het ebook ook een openbaar vervoerbeschrijving opgenomen.

'Na onze huttentocht rijden we met de caravan door naar Italië. Kunnen jullie iets vertellen over parkeergelegenheid?' - Joep

Wat ons betreft kun je zonder problemen je camper of caravan parkeren op de in het ebook genoemde parkeerplaatsen. Uiteraard parkeer je op eigen risico.

Lidmaatschappen bergsportvereniging & verzekeringen

'Moet ik lid zijn van een bergsportvereniging om in een berghut te kunnen overnachten?' - Martine

Nee, dat hoeft niet. Je krijgt in berghutten die in eigendom zijn van een bergsportvereniging vaak wel korting als je lid bent van een bergsportvereniging. In de almhutten krijg je geen korting met een bergsportlidmaatschap of als een berghut in particulier bezit is.

'Hoe kan ik lid worden van een bergsportvereniging?' - Andrea

Wil je meer weten over een lidmaatschap van een bergsportvereniging?
• Nederland: nkbv.nl
• België: klimenbergsportfederatie.be

Het hangt van de tocht en de duurt af of een lidmaatschap financieel gezien loont. Tenzij je het leuk vindt om ook hun magazine te ontvangen, op de hoogte te blijven van bergnieuws én het leuk vindt om de bergsportvereniging te ondersteunen.