Wat is een huttentocht eigenlijk?
27 april 2023 

Wat is een huttentocht eigenlijk?

Een huttentocht maken in Oostenrijk: je hoort er steeds meer mensen over praten. Het lijkt jou ook wel wat. Maar wat is een huttentocht eigenlijk? We praten je graag even in 1 minuut bij.

Wat is een huttentocht?

Kortgezegd is een huttentocht een wandeltocht in de bergen waarbij je van berghut naar berghut trekt en overnacht in deze hutten. Het is een geweldige manier om te genieten van de natuur en van de rust. 

 wat-is-een-huttentocht-maken-in-oostenrijk-berghut-tips


Wandelen in de bergen

Het maken is een huttentocht is meer dan alleen wandelen in de bergen. Je kunt gedurende een dag wandelen in de bergen en aan het einde van de dag weer op je overnachtingsadres het dal aankomen. Maar tijdens een huttentocht verblijf je meerdere dagen in de bergen. 

Overnachten in berghutten

Je overnacht in hutten die speciaal bedoeld zijn voor wandelaars en bergbeklimmers: berghutten. Ze liggen op de mooiste en meest afgelegen plekken in de bergen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten: voor 5 mensen tot zo’n 150 mensen. Over het algemeen zijn berghutten eenvoudige hutten. Je kunt er slapen in slaapzalen met stapelbedden of meerdere bedden in een ruimte, maar soms ook in kamers met een paar bedden. 

Tijdens de huttentochten van Huttentocht Oostenrijk die je zelfstandig loopt, verblijf je altijd in bemande hutten. Dat betekent dat er voor je wordt gezorgd: avondeten en ontbijt. Er bestaan overigens ook onbemande hutten waar je je eigen eten bereidt.

 


Met een rugzak

Tijdens een huttentocht draag je een rugzak met alle benodigdheden die je nodig hebt tijdens de wandeling en overnachtingen, zoals eten, drinken, lakenzak en kleding. Wat je allemaal mee moet nemen, vind je in de paklijst die we in al onze ebooks hebben opgenomen. 

Huttentochtroutes

Er zijn vele huttentochtroutes in Oostenrijk in vele moeilijkheidsgraden, van eenvoudige wandelingen tot meer uitdagende bergtochten. Omdat er flink wat huttentochtroutes zijn met lastige passages, is het belangrijk om een passende huttentochtroute uit te kiezen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij vanuit Huttentocht Oostenrijk een aantal routes voor je uitgewerkt die we zelf hebben gelopen. 


Heb je nog vragen of tips voor een ander blogitem over het maken van een huttentocht? Laat het ons weten!

Zonnige groet,
Hans & Nel

Over de schrijver
Sinds 2009 wonen wij, Hans en Nel(leke), in Oostenrijk en maken sinds 2013 elk jaar een huttentocht. De routes stellen we beschikbaar via huttentochtOostenrijk.com en huttentochtmetkinderen.com