Wat moet je allemaal meenemen als je een huttentocht gaat maken in Oostenrijk? Zeker als je nog nooit op huttentocht geweest bent, zal dit een van je belangrijkste vragen zijn.
Wat moet je meenemen als je op huttentocht gaat?
We hebben de 5 belangrijkste items die noodzakelijk zijn als je een huttentocht gaat maken voor je uitgewerkt in dit blog. Achterin onze huttentocht ebooks vind je een complete paklijst, zodat je niets hoeft te vergeten.
1. Comfortabele rugzak
Geen huttentocht zonder rugzak! En het liefst eentje die fijn draagt, want bijna niets vervelender tijdens een huttentocht als je rugzak niet fijn zit. Het comfort verschilt nogal per rugzak.
De huttentochten die wij beschrijven in onze ebooks zijn allemaal 3 of 4 dagen. Om je spullen comfortabel mee te kunnen nemen, volstaat een klein wandelrugzakje niet. Als je een huttentocht gaat maken van 3-4 dagen, kun je het beste een wandelrugzak van 40-50 liter meenemen. En liefst eentje die echt goed zit, want er zit nogal verschil tussen het comfort van de rugzakken.
2. Goede wandelschoenen
Geloof ons: zonder fijne wandelschoenen wordt jouw huttentocht eerder een expeditie. Je wilt dat je bergschoenen als pantoffels voelen en niet als een spijkerbed of uitglijers. Laat je sneakers of andersoortige gympies lekker thuis en kies voor stevige stappers.
Kies voor wandelschoenen met een profiel aan de onderkant, omdat paden best stijl kunnen zijn. In de ochtend of met regen kunnen sommige stukken best glad zijn, dus dat vraagt extra voorzichtigheid. Ideaal gezien bieden je bergschoenen ook ondersteuning aan je enkels om de kans op eventuele blessures te verkleinen. Deze schoenen lopen tot aan je enkels.
Koop je wandelschoenen altijd een maatje groter, want als je een paar uur achter elkaar afdaalt, wil je voldoende ruimte hebben voor je tenen.
3. Slimme wandelkleding
Wandelkleding is essentieel als je een huttentocht gaat maken, zoals een (afrits)broek, wandelsokken, een shirt met korte en lange mouwen en een winddichte jas. Het voordeel van speciale wandelkleding is dat het vaak van materiaal gemaakt is dat snel droogt. Vooral voor een t-shirt is dat fijn als je een flink stuk in de zon omhoog hebt gelopen. 😊
Bij slimme wandelkleding gaat het niet om de hoeveelheid wandelkleding, maar goede wandelkleding die je op de juiste manier draagt: in laagjes. Dit houdt in dat je meerdere kledinglagen over elkaar draagt om jezelf te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.
Het laagjesprincipe kent drie lagen:
- de basislaag - dit is de laag die het dichtst op de huid zit en heeft als doel om zweet en vocht af te voeren. Dit is bijvoorbeeld een t-shirt.
- de isolatielaag - deze zorgt voor warmtebehoud en kan bestaan uit verschillende soorten kledingstukken zoals een pully, fleecevest, een donsjack of een trui.
- de buitenlaag - deze lees laag beschermt tegen wind en water en kan bijvoorbeeld bestaan uit een regenjas of een windbreaker.
Het voordeel van het laagjesprincipe is dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderende weersomstandigheden door een laag uit of aan te trekken. Op deze manier heb je het nooit te warm en nooit te koud. Want de temperatuursverschillen kunnen groot zijn op een dag. Het kan zijn dat je dik gekleed in de vrieskou bij een hut vertrekt en rond het middaguur in je afgeritste broek en t-shirt zit te lunchen. De juiste kleding kun je overigens gemakkelijk een paar dagen achter elkaar aan.
PS: En vergeet natuurlijk je regenkleding niet, want in de bergen schijnt helaas niet altijd de zon…
4. Lakenzak
Het is in berghutten die op de meest afgelegen plekken liggen onmogelijk om van alle gasten die een nachtje komen slapen de bedden te verschonen. Al het beddengoed dagelijks wassen is logistiek niet haalbaar en je kunt je voorstellen dat er ook geen wasservice is niet in de buurt is.
Daarom is het een gebruik dat je je eigen lakenzak meeneemt als je in een berghut gaat slapen. Dit is een hele dunne slaapzak van katoen, fleece of satijn, waar je in ligt. In de berghutten zijn dekens aanwezig die je over je lakenzak heen kunt leggen als je dat fijn vindt.
5. Voldoende water
En vergeet niet voldoende water mee te nemen als je een huttentocht gaat maken. Je verliest tijdens het wandelen namelijk veel vocht, zeker als het warm en als je de berg op loopt.
Onderweg kom je op de meeste tochten regelmatig beekjes tegen. Bij berghutten kun je ook water bijvullen. Maar neem in ieder geval als 1 tot 1,5 liter water mee onderweg. In de ebooks geven we aan waar op de route water bij kunt vullen als je onderweg water tegenkomt.
Ben je op zoek naar een checklist of paklijst met wat je allemaal moet nemen als je op huttentocht gaat? Achterin al onze ebooks vind je een complete paklijst / checklist.
Veel plezier met de voorbereidingen op jouw huttentocht!
Zonnige groet,
Nel